فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 42 (تابستان 1399)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 42 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیمین حسینیان، رقیه نوری پور لیاولی*، آزاده محولاتی، اعظم اکبری زاده صفحات 5-18
    مقدمه و هدف

    همدلی و انعطاف پذیری شناختی زنان دارای همسر جانباز به دلیل شرایط خاص و استرس های ویژه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر  همدلی و انعطاف پذیری شناختی زنان دارای همسر جانباز انجام گرفت.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، زنان دارای همسر جانباز 25 تا 40 درصد شهر تهران در سال 1396 بود. نمونه پژوهش شامل 24 زن همسر جانباز بود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (12 نفر) و گروه گواه (12نفر) به صورت تصادفی قرار گرفتند. سپس به پرسشنامه صفات همدلی باتسون (1983) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (2010) پاسخ دادند. گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه و هر هفته یک جلسه، تحت آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت گروهی قرار گرفتند و در گروه گواه هیچ مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها، آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اجرای آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی ازلحاظ مولفه های همدلی و انعطاف پذیری شناختی، تفاوت معنی داری وجود دارد. میزان مولفه های همدلی و انعطاف پذیری شناختی در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه گواه به طور معنی داری تغییر یافت (p < 0.01).

    بحث

    می توان نتیجه گرفت که آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی به ارتقای مولفه های همدلی و انعطاف پذیری شناختی  در  زنان همسر جانباز منجر می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی، همدلی، انعطاف پذیری شناختی، همسر جانباز، زنان
  • مریم رییسی منش، محمدرضا صیرفی*، مریم مشایخ صفحات 19-30

    این پژوهش با هدف بررسی نگرش نسبت به بیماری براساس سبک های مقابله با استرس بیمار و تحمل مراقبت کننده اجرا شده است.  تحقیق حاضر ازنظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و ازنظر نحوه جمع آوری اطلاعات از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی جانبازان مراجعه کننده به بیمارستان ساسان در سال 1396-1397 بود که باتوجه به فرمول نمونه گیری بدون جایگزین با استفاده از یک پیش مطالعه تعداد 50 نفر به عنوان نمونه درنظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش سه پرسشنامه نگرش نسبت به بیماری (IAS) و پرسشنامه ارزیابی تحمل مراقبت کننده از بیماران (CBI) و پرسشنامه سبک های مقابله با استرس (CISS) بود. داده های به دست آمده مورد بررسی قرار گرفتند و ابتدا فرض بهنجاربودن پژوهش انجام شد و نتایج نشان داد که داده های تحقیق از توزیع بهنجار برخوردارند. نتایج فرضیه اول با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان در محیط نرم افزار spss23 با سطح معنی داری 05/0 نشان داد که رابطه ای منفی و معنی دار بین دو شاخص تحمل وابسته به زمان و تحمل عاطفی با نگرش نسبت به بیماری وجود داشت. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که دو متغیر تحمل وابسته به زمان و تحمل عاطفی می توانند نگرش نسبت به بیماری را پیش بینی کنند و نیز سبک مقابله مسئله مدار رابطه معنی دار و منفی با نگرش نسبت به بیماری داشت. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که سبک مقابله مسئله مدار می تواند نگرش نسبت به بیماری را پیش بینی کند. بنابراین،  با متغیرهای سبک مقابله با استرس و تحمل مراقبت کننده، می توان نگرش نسبت به بیماری را تبیین کرد.

    کلیدواژگان: استرس بیمار، تحمل مراقبت کننده، مثبت نگر، روان شناسی، نگرش نسبت به بیماری
  • حبیب الله رحیمی، سیمین ابراهیمی، احمد باصری* صفحات 31-41
    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین معنای زندگی و امیدواری با سلامت روان و مقایسه آن در دو گروه جانبازان و بیماران مبتلا به سرطان انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش توصیفی از نوع همبستگی و علی مقایسه‏ای است. جامعه آماری تحقیق کلیه جانبازان بستری در بیمارستان ساسان که حداقل سابقه یک سال بستری داشته و بیماران سرطانی بیمارستان امام خمینی بودند که به صورت تصادفی تعداد 400 نفر انتخاب و با استفاده از پرسشنامه‏های مقیاس نشانگان مرضی، مقیاس امید و مقیاس معنای زندگی اطلاعات لازم جمع‏آوری شد. نتایج با استفاده از تحلیل همبستگی و تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که بین امید و معنای زندگی افراد موردمطالعه با میزان شیوع اختلالات روانی در آنان رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. (P>0.01) .همچنین میزان امیدواری جانبازان و معنای زندگی آنان به طور معنی داری مثبت‏تر از بیماران سرطانی است (P>0.01) و سطح سلامت روانی جانبازان بالاتر از بیماران سرطانی است     .(P>0.01)

    بحث

    وجود رابطه معنی دار بین امید و معنای زندگی نشان می‏دهد که با معنادرمانی و افزایش امید در جانبازان و بیماران سرطانی می‏توانیم در سطح مناسبی از شیوع اختلالات روانی در این دو گروه کم نماییم. همچنین ارزیابی‏های مقایسه‏ای حاکی از آن است که وجود دلایل معنوی در ابتلای جانبازان و ارزش‏گذاری اجتماعی برای این گروه توانسته است درحدزیادی بر معنای زندگی و درپی آن میزان امیدواری آنان تاثیر گذاشته و با کسب حمایت‏های اجتماعی از سلامت روانی بالاتری نسبت به بیماران سرطانی برخوردار شوند.

    کلیدواژگان: معنایابی در زندگی، امیدواری، سلامت روان، جانبازان، بیماران سرطانی
  • سمیه طاهری، امیرمحسن راه نجات*، مهدی منوچهری، بهنوش صبایان، محمدباقر حبی، وحید دنیوی، هاله شاهد حق قدم صفحات 43-53
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سیستم های مغزی رفتاری سربازان دارای تشخیص اختلال یا صفات شخصیت مرزی با سربازان سالم انجام شد.

    روش

    این تحقیق به شیوه توصیفی مقطعی از نوع علی مقایسه ای بود که در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری اول پژوهش شامل کلیه سربازان مراجعه کننده به یک بیمارستان نظامی روان پزشکی بود که دارای تشخیص اختلال یا صفات شخصیت مرزی بودند و جامعه آماری دوم متشکل از سربازان فاقد تشخیص و سالم به لحاظ روان شناختی بودند. حجم نمونه در هر گروه 106 نفر بود. پژوهش از نوع دردسترس بود و داده ها توسط پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس نظام های بازداری/فعال سازی رفتاری جمع آوری شد. داده های به‎ دست آمده ازطریق شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره با استفاده نسخه 25SPSS  تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که عملکرد سیستم فعال سازی رفتار و بازداری رفتار در  سربازان سالم در مقایسه با سربازان مبتلا به اختلال یا صفات شخصیت مرزی بهتر بود.

    بحث

    به نظر می رسد در مداخلات روان شناختی جهت مبتلایان به صفات یا اختلال شخصیت مرزی، نقش سیستم های مغزی رفتاری می تواند مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، اختلال شخصیت مرزی، سرباز
  • عبدالحسن فرهنگی* صفحات 55-65

    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی معنادرمانی بر میزان شادکامی و احساس تنهایی همسران نابارور جانبازان انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه همسران نابارور جانبازان مراجعه کننده به بخش تخصصی زنان و زایمان بیمارستان ساسان تهران (800 نفر) بود. برای تعیین حجم نمونه باتوجه به جدول کرجسی مورگان (1972)، ابتدا 260 نفر به عنوان نمونه پژوهش به صورت تصادفی ساده انتخاب شد و به پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI، 2001) و مقیاس احساس تنهایی کالیفرنیا (UCLA، 1980) پاسخ دادند، از بین آنها تعداد 30 نفر که نمره موردنظر در هر دو پرسشنامه را کسب کرده بودند، به صورت تصادفی انتخاب و سپس آزمودنی ها به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه آزمایش معنادرمانی رادر 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که گروه کنترل، هیچ درمانی را دریافت نکردند. نتایج به دست آمده با استفاده از شاخص آماری تحلیل کوواریانس (MANCOVA) نشان داد که تاثیر معنادرمانی بر میزان شادکامی و احساس تنهایی در سطح 1/0 p < معنی دار است. بنابراین، نتیجه گرفته شد که معنادرمانی بر افزایش شادکامی و کاهش احساس تنهایی همسران نابارور جانبازان موثراست.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، شادکامی، احساس تنهایی، ناباروری، جانباز
  • فاطمه مصطفایی، محمدرضا نایینیان، محمدابراهیم مداحی*، محمد غلامی صفحات 67-81
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین برازش مدل ساختاری رابطه علایم جسمانی با متغیرهای سازمانی تنش زا با میانجی گری ویژگی های شخصیتی در گروه افسران پلیس صورت گرفته است.  

    روش

    جامعه آماری پژوهش کلیه افسران پلیس مرد (غیرکارمند) شهر تهران با حداقل سه سال سابقه خدمتی در سال 1398 بودند که تعداد 300 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه غربال گری برای علایم جسمانی، فرم کوتاه مقیاس استرس پلیس ایران، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نیو و مصاحبه ساختاریافته بالینی برای ارزیابی اختلال های DSM-5 (SCID-5) بودند که از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردارند. داده های حاصل با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد  تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند.

    نتایج

    نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری، نقش میانجی گری ویژگی های شخصیتی  را در رابطه بین متغیرهای سازمانی تنش زا و علایم جسمانی تایید کردند و ویژگی های شخصیتی برون گرایی، وظیفه شناسی و توافق پذیری در رابطه بین شخصیت و علایم جسمانی تاثیرگذار است. همچنین رابطه بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، توافق پذیری، وظیفه شناسی و گشودگی در برابر تجربه با متغیرهای سازمانی تنش زا و همچنین رابطه بین ویژگی های شخصیتی روان رنجوری و گشودگی نسبت به تجربه با علایم جسمی معنی دار نبود. متغیرهای سازمانی غیرماموریتی بیشترین تاثیر را بر علایم جسمانی دارا بودند.

    بحث

    اگر افسران پلیس دارای ویژگی های شخصیتی برون گرایی، وظیفه شناسی و توافق پذیری بالا و روان رنجوری پایین باشند، در برابر رویدادهای زندگی پاسخ های خود را متناسب با موقعیت تنش زا تطبیق می دهند و ازطریق آن، هیجان های ناشی از متغیرهای سازمانی تنش زا را به منظور ارایه پاسخ های متناسب با مطالبات محیطی و کنترل تنش ها و استرس ها تنظیم کرده و موجب سازش یافتگی روان شناختی با نیازها، تنش ها و الزامات زندگی می شوند

    کلیدواژگان: علائم جسمانی، متغیرهای سازمانی تنش زا، ویژگی های شخصیتی، مدل ساختاری
|
  • Simin Hosseinian, Roghieh Nooripour *, Azadeh Mahvelati, Azam Akbarizadeh Pages 5-18
    Introduction and Objective

    The empathy and cognitive flexibility of the women whose husbands are disabled veterans is especially important due to special circumstances and stresses they undergo. The present study aims to investigate the impact of mindfulness-based training on the empathy and cognitive flexibility of the wives of disabled veterans.

    Method

    This is a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group. The statistical population consisted of 25 to 40 percent of the wives of disabled veterans in Tehran, Iran in 2017. The research sample included 24 wives of disabled veteran who were randomly assigned into experimental (12 people) and control groups (12 people). They responded to the Batson Empathy Adjectives Questionnaire (1983) and the Cognitive Flexibility Inventory (2010). The experimental group received group-based mindfulness treatment for 8 weekly sessions, and no intervention was performed on the control group. Covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups after mindfulness training on empathy and cognitive flexibility. The level of empathy and cognitive flexibility in the experimental group was significantly different from the pretest stage and that the control group (p < 0.01).

    Discussion

    It can be concluded that mindfulness-based training promotes empathy and cognitive flexibility in the wives of the disabled veterans.

    Keywords: mindfulness-based training, empathy, Cognitive Flexibility, the wife of a disabled veteran, women
  • Maryam Raisimanesh, Mohamadreza Seyrafi *, Maryam Mashayekh Pages 19-30

    The present study was conducted to investigate illness attitude based on patient coping styles and caregiver burden. This is an applied research work, and with regard to data collection it is correlational-descriptive research. The statistical population consisted of all the disabled veterans referring to Sasan Hospital in Tehran, Iran in 2017-2018, from among whom a group of 50 people were selected as the sample according to the formula of sampling without alternative using a pre-study. The data collection instruments were three questionnaires: the Illness Attitudes Scale, the Caregiver Burden Inventory and Stress Coping Styles Questionnaire. The obtained data were analyzed, and first the research was assumed to be normal and the results indicated that the research data had a normal distribution. Based on Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analyses in SPSS23 software at the significance level of 0.05, the results of the first hypothesis showed that time-dependent burden and emotional burden had a significant negative relationship with illness attitude. The regression results also showed that time-dependent burden and emotional burden variables can predict attitude toward illness, and also problem-oriented coping style had a significant negative relationship with attitude toward illness. Regression results further revealed that problem-oriented coping style can predict attitude toward illness. Therefore, attitude toward illness can be explained with stress coping style and caregiver burden variables.

    Keywords: patient stress, caregiver burden, positive thinking, psychology, illness attitude
  • Habib Rahimi, Simin Ebrahimi, Ahmad Baseri * Pages 31-41
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between the meaning of life and hope with mental health and compare it in two groups of disabled veterans and cancer patients.

    Method

    This is an applied study in terms of purpose, and with respect to method it is a correlational and causal-comparative study. The statistical population included all the disabled veterans admitted to Sasan Hospital who had at least one year of hospitalization and the cancer patients at Imam Khomeini Hospital. A group of 400 people was randomly selected as the sample using the Ailment Symptom Scale, the Hope Scale and the Meaning of Life Scale. The results were analyzed using correlation analysis and analysis of covariance.

    Results

    The results revealed that there is an inverse, significant relationship between hope and meaning of life with the rate of the prevalence of mental disorders in the people under study (P > 0.01). It was further revealed that the level of hope of the disabled veterans and their meaning of life is significantly more positive than that of the cancer patients (P > 0.01), and the level of mental health of the disabled veterans is higher than that of the cancer patients (P > 0.01).

    Discussion

    The existence of a significant relationship between hope and meaning of life indicates we can considerably reduce the prevalence of mental disorders among disabled veterans and cancer patients through meaning therapy and increasing hope. Also, comparative evaluations indicate that disabled veterans’ having spiritual reasons for their suffering and disability and honoring them in society can greatly affect their meaning of life and level of hope, and they can enjoy better mental health than cancer patients by gaining social support.

    Keywords: finding meaning in life, hopefulness, mental health, disabled veterans, cancer patients
  • Somayyeh Taheri, Amir Mohsen Rahnejat *, Mehdi Manouchehri, Behnoush Sabayan, Mohammad Bagher Hobbi, Vahid Donyavi, Haleh Shahed-Haghghadam Pages 43-53
    Introduction

    The aim of this study was to compare the brain-behavioral systems in soldiers with borderline personality disorder or traits and healthy soldiers.

    Method

    This is a descriptive-crosssectional, causal-comparative study conducted in 2019. The first statistical population of the study included all the soldiers referring to a military psychiatric hospital who had been diagnosed to have borderline personality disorder or traits, and the second one consisted of the soldiers who were mentally healthy. The sample size in each group was 106. The samples were selected using the availability sampling method, and the required data were collected using demographic questionnaires and the Behavioral Inhibition-Activation Systems Scale. The data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of variance by SPSS Statistics 25.

    Results

    The results showed that the performance of behavioral activation and behavioral inhibition system was better in healthy soldiers compared to that of soldiers with borderline personality disorder or traits.

    Discussion

    It seems that the role of brain-behavioral systems can be considered in psychological interventions for people with borderline personality disorder or traits

    Keywords: brain-behavioral systems, borderline personality disorder, soldier
  • Abdolhasan Farhangi * Pages 55-65

    This study was aimed at determining the effectiveness of meaning therapy on the level of happiness and loneliness of the infertile spouses of disabled veterans. The study population included all the infertile spouses of the disabled veterans who had referred to the gynecology and obstetrics ward of Sasan Hospital in Tehran (n = 800 people). To determine the sample size according to Krejcie Morgan’s table (1972), at first 260 people were randomly selected, and they answered the Oxford Happiness Questionnaire (2001) and the California Loneliness Scale (1980). From among them, 30 people who had obtained the desired scores in both questionnaires were randomly selected and then divided into an experimental group (n = 15) and a control group ((n = 15). The subjects in the experimental group received twelve ninety-minute sessions of meaning therapy while the control group did not receive any treatment. The obtained results were analyzed using MANCOVA statistical index, and it was revealed that the effect of meaning therapy on happiness and loneliness was significant at p < 0.1 level. Therefore, it was concluded that meaning therapy is effective in increasing the happiness and reducing the feeling of loneliness in the infertile spouses of disabled veterans.

    Keywords: meaning therapy, Happiness, feeling lonely, infertility, disabled veteran
  • Fateme Mostafayi, Mohamadreza Naeinian, Mohamad Ebrahim Maddahi *, Mohamad Gholami Pages 67-81
    Introduction

    Due to their stressful work conditions, police forces are always exposed to serious dangers that affect their physical and mental health. The aim of this study was to determine the fit of the structural model of the relationship between physical symptoms and stressful organizational variables mediated by personality traits in a group of police officers.

    Method

    The statistical population of this study included all the male police officers in Tehran with at least three years of service in 2019, from among whom 300 people were selected using the cluster sampling method. The data collection instruments were a screening questionnaire for physical symptoms, the short form of the Iranian Police Stress Scale, the short form of the NEO Personality Questionnaire and a structured clinical interview to assess DSM-5 (SCID-5) disorders, which had acceptable validity and reliability indices. The obtained data were analyzed using structural equation method with the help of SPSS and PLS (version 2) software.

    Results

    The results of the structural equation modeling confirmed the mediating role of personality traits in the relationship between stressful organizational variables and physical symptoms, and the personality traits of extraversion, dutifulness and agreeability are effective in the relationship between personality and physical symptoms. Also, the relationship between the personality traits of neuroticism, agreeability, dutifulness and openness to experience with stressful organizational variables and also the relationship between the personality traits of neuroticism and openness to experience with physical symptoms were not significant. Non-mission organizational variables had the greatest impact on physical symptoms.

    Discussion

    Given the nature of the police job and the tensions that people face in this job, if police officers have high rates of extroversion, dutifulness and agreeability, and low neuroticism, they will adapt their responses to life events according to the stressful situations. Accordingly, they will regulate the emotions resulting from stressful organizational variables in order to provide appropriate responses to environmental demands and control tensions and stresses, and create psychological adaptation to the needs, stresses and requirements of life and can better prevent the effects of organizational stress on physical symptoms. Therefore, it can be concluded that if a person has organizational tensions, they are less likely to develop physical symptoms and have lower perception of stress if they have certain personality traits.

    Keywords: physical symptoms, stressful organizational variables, personality characteristics, structural model